Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone
500 g -
czosnek
2 ząbki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
jajko
-
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
sól i pieprz
do smaku -
woda
kilka łyżek -
olej
2-3 łyżki -
marchew
2 duże -
cebula
1 średnia -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
bulion
2 szkl -
śmietana 18 proc
2 łyżki -
natka pietruszki
Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki na ostro w marchewkowym sosie
Z farszu formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, a na pozostały tłuszcz wkładamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewki starte na wiórki, smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
Dolewamy połowę bulionu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, jeśli płyn odparuje dolewamy bulion.
Gdy marchewka jest już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i resztę bulionu oraz śmietanę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką, dokładamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem i natką pietruszki.
Komentarze (5)