Pulpeciki na ostro w marchewkowym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • jajko

  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • woda

    kilka łyżek
  • olej

    2-3 łyżki
  • marchew

    2 duże
  • cebula

    1 średnia
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • bulion

    2 szkl
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko,bułkę tartą i przyprawy i dokładnie wyrabiamy, dolewając odrobinę wody.
Z farszu formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, a na pozostały tłuszcz wkładamy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewki starte na wiórki, smażymy ok. 5 minut ciągle mieszając.
Dolewamy połowę bulionu, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut, jeśli płyn odparuje dolewamy bulion.
Gdy marchewka jest już miękka, dodajemy przecier pomidorowy i resztę bulionu oraz śmietanę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i papryką, dokładamy pulpeciki i dusimy jeszcze chwilę.
Podajemy z ryżem i natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 01.07.2017 16:22
apetyczne danie
Róża1 30.06.2017 09:52
bardzo smaczne
JulkaTomeczek 30.06.2017 09:37
Pyszne danie
Krystyna32 30.06.2017 09:22
bardzo smaczne
IKrakowianka 30.06.2017 09:09
bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat