Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki mięsno -marchewkowe zapiekane w sosie koperkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 40 dag
jajko 1
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
bułka czerstwa 1/2
kostka rosołowa 1 cielęca
marchewka 1 średnia
masło 1 łyżka

sos koperkowy

margaryna 30 g
mąka pszenna 1 czubata łyżka
koperek 2 łyżki
woda 3/4 szklanki
sól do smaku
śmietana 12% 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki mięsno -marchewkowe zapiekane w sosie koperkowym

1.Mięso zmielić. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć ją i również zmielić. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do masy dodać jajko, startą marchewkę, sól i pieprz. Masę wyrobić i i formować z niej niewielkie pulpeciki.
2.Kostkę rosołową rozpuścić w 1,5 l wody. Do wrzącego rosołu wkładać pulpeciki i gotować 20 minut. Następnie wyjąć je łyżką cedzakową i ułożyć w nasmarowanym tłuszczem, naczyniu żaroodpornym.
3.Sos koperkowy: masło roztopić, wsypać koperek i mąkę zasmażyć, a następnie dolać 3/4 szklanki wody i zagotować. Do smaku dodać soli. Na koniec dodać śmietanę i ponownie zagotować, mieszając.
4.Pulpeciki zalać sosem koperkowym i zapiekać w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 21.08.2015 09:34
wyglądają przepysznie!
gosia1988 20.08.2015 20:59
smaczne :)
mirosława4 20.08.2015 19:22
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak