Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki indycze w pieczarkach

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 500 g
mięso mielone indycze 500 g
wywar warzywny 1 litr
bułka czerstwa 1 mała
cebula czerwona 1 średnia
czosnek 1-2 ząbki
sól do smaku
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki indycze w pieczarkach

Kroki postępowania

1
Posiekać drobno czerwoną słodką cebulkę i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego lekko soląc.
Krok 1 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto
2
Pieczarki obrać i pokroić w cząstki, dodać do zeszklonej cebuli, delikatnie posolić i razem poddusić bez dodatku wody. Pieczarki po chwili puszczą własny sok.
Krok 2 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto
3
Mięso zmielone z indyczego udźca połączyć z wyciśniętym czosnkiem i namoczoną bułką zmieloną razem z mięsem. Masę doprawić solą, dobrze wyrobić.
Krok 3 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto
4
Wywar warzywny przygotowany z 1-2 łyżkami oleju rozgrzać.
Krok 4 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto
5
Z masy mięsnej uformować kulki średniej wielkości, ugotować w wywarze.
Krok 5 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto
6
Gotowe pulpeciki odcedzić i przełożyć do pieczarek - razem poddusić i podawać z dodatkiem ryżu, ziemniaków puree albo dowolnej kaszy.
Krok 6 - Pulpeciki indycze w pieczarkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 02.02.2017 13:47
Świetny pomysł na obiadek. czasami robię z różnych mięs.
Stenka 05.10.2016 20:50
ciekawy przepis
olkaaa 05.10.2016 15:10
bardzo fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak