Pulpeciki indycze w marchewkowym kremie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso indycze gulaszowe

    300 g
  • marchew

    3 szt.
  • ziemniak

    1 szt.
  • jajo całe

    1 szt.
  • gałka muszkatołowa Prymat

    do smaku
  • sól ziołowa

    do smaku
  • majeranek Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew oraz ziemniaka obrać, pokroić w kostkę i umieścić w garnku. Posypać solą i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na małym ogniu.

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodać jajo, 2 łyżeczki przyprawy do indyka oraz po ½ łyżeczki soli ziołowej, czarnego pieprzu i majeranku. Wyrobić masę mięsną. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gotujących się warzyw. Przykryć pokrywą i na małym ogniu gotować przez 20 minut.

Pulpeciki wyjąć. Odlać pół szklanki bulionu warzywnego, a resztę zmiksować na gładką masę. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową i czarnym pieprzem, a następnie powrotem wrzucić mięsne kulki. Ponownie zagotować.

Podawać posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 13.06.2012 19:04
apetyczne
pacpaw 22.04.2012 23:14
krem marzenie
Damian10 10.04.2012 23:04
pycha
Goya 22.03.2012 15:34
mniam
Iiiiii 20.03.2012 08:01
Lubie to !
aginaa 19.03.2012 19:40
mmm... pyszne
MAR3STA 15.03.2012 18:02
świetne pulpeciki;)
agnieszka137 12.03.2012 23:31
smaczne połączenie
Mati13 12.03.2012 22:28
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat