Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski śląski

ziemniaki 1/2 kg
mąka ziemniaczana
żółtko jajek 1 szt
sól
pieprz

Pulpety

mięso mielone drobiowe 400 g
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt
sól do smaku
pieprz
śmietana 200 ml
natka pietruszki 3-4 łyżki
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe z kluskami śląskimi

Kluski śląskie.
Ziemniaki obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , lekko przestudzić i ubić. wyciągnąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać żółtko jajka , odrobinę soli i pieprzu. Wyrobić gładkie ciasto. Formować małe kulki, lekko spłaszczyć i zrobić w środku lekkie wgłębienie. Wrzucać na gotującą się wodę , gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Pulpety:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę, żółtko, drobno posiekaną cebulę , sól pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Formować małe kulki. Smażyć na brązowo na niewielkiej ilości oleju. Następnie podlać ciepłą wodą, zmniejszyć ogień i dusić ok 5 minut. Następnie odlać odrobinę wytworzonego sosu, dodać śmietanę oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać do mięsa, Dusić ok 15 minut.
Wszystko podawać z mizerią z zielonego ogórka. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 12.06.2015 16:38
Ta kluseczki, aż się uśmiechają z tego zdjęcia :)
Maridka19 12.06.2015 10:18
bardzo pyszne danie :)
Ewelina1991 12.06.2015 08:40
pyszne danie
olkaaa 12.06.2015 08:03
super obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak