Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z warzywami.
2.Do zmielonego mięsa wbić jajko,dodać odciśniętą bułkę,przyprawić do smaku solą i pieprzem,dokładnie wyrobić.Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
3. Pulpeciki przesmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.Przełożyć do garnka i nalać odrobinę gorącej wody,dusić pulpeciki do miękkości ,około 30 minut.Warzywa obrać,umyć i pokroić,cebulę w drobną kostkę ,marchew i pietruszkę w słupki,dusić razem z pulpecikami.
4.Mąkę wymieszać ze śmietaną i razem z przecierem dodać do pulpecików,zagotować i przyprawić do smaku solą,pieprzem,bazylią i oregano.
5. Makron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
6.Na talerze nakładać porcje makaronu,pulpecików i sosu,całość oprószyć bazylią i oregano.