Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

PULPETY

mięso mielone indycze 500 g
cebula biała 1 szt.
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
oregano 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
oliwa
mąka
sól i pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

bulion drobiowy 1 litr
przecier pomidorowy 500 g (gęsty)
cebula biała 1 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryczki jalapeno 1 szt.
ząbek czosnku
natka pietruszki 1 mały pęczek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
syrop z agawy 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka (opcjonalnie)
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.

* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.

KROK 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.

KROK 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut.

Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.03.2017 18:01
wyglądają pysznie
Bożena Matuszczyk 03.03.2017 00:01
Smakowite i kuszące,;)
Wiktoria29 01.03.2017 16:44
mmmm.... na pewno pyszne
gosia56 01.03.2017 10:16
na pewno smaczne jedzonko;)
Wacław 01.03.2017 10:04
wspaniałe danie,coś dla mnie :-)
ben-ka 01.03.2017 08:45
Bardzo smaczny obiadek.
Krystyna32 01.03.2017 08:22
bardzo smaczne
Barbara13 01.03.2017 08:09
Zapowiada się bardzo smaczne danie
justynkag 01.03.2017 07:29
Pięknie i smacznie
Babeczka35 01.03.2017 07:28
Pyszny obiad.
Wiesława1 01.03.2017 06:53
Pyszne danie
aga3103 28.02.2017 23:00
Wyglądają smakowicie :)
sezamek 28.02.2017 22:59
Uwielbiam takie pulpeciki :)
Iwusia 28.02.2017 22:04
idealne danie na obiad :)
Wafelek2601 28.02.2017 21:51
Bardzo apetycznie wyglądają
ada.la 28.02.2017 21:39
wspaniałe danie
Renataj 28.02.2017 21:21
Apetyczny obiad:)
marzut 28.02.2017 21:10
Fajny przepis
bertpvd 28.02.2017 21:08
Pyszny obiad
magdow 28.02.2017 21:03
smakowity przepis ;]
Bernadeta1 28.02.2017 20:59
pychotka taki obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak