Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowo - paprykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PULPETY

  • mięso mielone indycze

    500 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • czosnek granulowany

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

  • mąka

  • sól i pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • przecier pomidorowy

    500 g (gęsty)
  • cebula biała

    1 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • ząbek czosnku

  • natka pietruszki

    1 mały pęczek
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/4 łyżeczki
  • syrop z agawy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • oliwa

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Uwielbiam delikatne i mięciutkie pulpeciki skąpane w smakowitych sosach, które można podać na rozmaite sposoby: z ryżem, makaronem, ulubioną kaszą, puree ziemniaczanym lub świeżym pieczywem. Dzisiaj zapraszam na pulpeciki z indyka w pikantnym sosie pomidorowo - paprykowym. Całość jest bardzo pożywna i sycąca. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy podsmażoną na oliwie z oliwek cebulkę, bułkę tartą, jako, oregano, czosnek granulowany i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy z niej małe pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Pulpeciki wrzucamy do gorącego bulionu drobiowego i gotujemy je przez około 20 minut.

* Ważne, aby dobrze i ściśle uformować pulpety, tak aby nie popękały, ani nie rozpadły się podczas gotowania. Warto podrzucać w dłoniach każda porcję masy mięsnej.

KROK 2. Na oliwie z oliwek szklimy cebulkę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę oraz pozbawione pestek papryki (czerwoną i Jalapeno). Na koniec smażenia dodajemy pokrojony drobno ząbek czosnku.

KROK 3. Pulpeciki wyciągamy z bulionu, odlewamy 500 ml i mieszamy go z przecierem pomidorowym, dodajemy syrop z agawy, sos sojowy, podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, ostrą oraz słodką paprykę mieloną i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy do niego pulpeciki i gotujemy wszystko jeszcze przez 5 minut.

Jeśli lubimy bardzo gęste sosy, możemy zagęścić go mąką ziemniaczaną.

Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - makaronem, kaszą, ryżem, ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

04.03.2017 18:01
wyglądają pysznie

Bożena Matuszczyk

03.03.2017 00:01
Smakowite i kuszące,;)

Wiktoria29

01.03.2017 16:44
mmmm.... na pewno pyszne

gosia56

01.03.2017 10:16
na pewno smaczne jedzonko;)

Wacław

01.03.2017 10:04
wspaniałe danie,coś dla mnie :-)

ben-ka

01.03.2017 08:45
Bardzo smaczny obiadek.

Krystyna32

01.03.2017 08:22
bardzo smaczne

Barbara13

01.03.2017 08:09
Zapowiada się bardzo smaczne danie

justynkag

01.03.2017 07:29
Pięknie i smacznie

Babeczka35

01.03.2017 07:28
Pyszny obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat