Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PULPECIKI

pierś z kurczaka 800 g
jajko 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
koper świeży 1 łyżka
cebula biała 1 szt.
sól i pieprz
mąka (do obtoczenia)
olej do smażenia

SOS

bulion drobiowy 1 litr
pieczarki około 250 g
koper świeży 1 mały pęczek
śmietana 5 sporych łyżek
masło 1 plaster
mąka pszenna 1 spora łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Porada

Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.

KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.

KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.

KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.

Życzę smacznego! :)


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martynkacytrynka 28.10.2016 19:18
Moja corka uwielbia pulpety:)
Ewa Wojtaszko 16.09.2016 17:33
takie obiadki wszyscy lubią :)
wwwiolka 11.09.2016 20:54
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 11.09.2016 20:15
zjadłabym....
Mama niejadka 11.09.2016 20:07
Pyszne pulpeciki
Edith85 11.09.2016 17:34
Bardzo lubię takie dania
mirosława4 11.09.2016 15:33
to jest ulubione danie mego synka :)
irenka 11.09.2016 14:19
smaczne jedzonko
Janina 11.09.2016 14:03
Pyszne takie pulpeciki;))
agnieszka214 11.09.2016 13:46
naprawde pyszny obiadek
Bernadeta1 11.09.2016 13:31
lubię takie jedzonko, smaczne
RenataZ-et 11.09.2016 13:23
pomysł na świetne danie
Aleksandra/Olcia 11.09.2016 12:48
uwielbiam pulpeciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak