Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
PULPECIKI
-
pierś z kurczaka
800 g -
jajko
1 szt. -
Bułka tarta klasyczna Prymat
kilka łyżek -
koper świeży
1 łyżka -
cebula biała
1 szt. -
sól i pieprz
-
mąka
(do obtoczenia) -
olej do smażenia
SOS
-
bulion drobiowy
1 litr -
pieczarki
około 250 g -
koper świeży
1 mały pęczek -
śmietana
5 sporych łyżek -
masło
1 plaster -
mąka pszenna
1 spora łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżeczka -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.
KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.
KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.
KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
Życzę smacznego! :)
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.![]()
Komentarze (13)
Załaduj więcej komentarzy (3)