Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.
KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.
KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.
KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.
Życzę smacznego! :)