Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

PULPECIKI

  • pierś z kurczaka

    800 g
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    kilka łyżek
  • koper świeży

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 szt.
  • sól i pieprz

  • mąka

    (do obtoczenia)
  • olej do smażenia

SOS

  • bulion drobiowy

    1 litr
  • pieczarki

    około 250 g
  • koper świeży

    1 mały pęczek
  • śmietana

    5 sporych łyżek
  • masło

    1 plaster
  • mąka pszenna

    1 spora łyżka
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki drobiowe w sosie pieczarkowo - koperkowym

Uwielbiam te pulpeciki! Przypominają mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Zawsze przygotowywała je moja Mama, która przepis na nie wyniosła z domu rodzinnego. Właśnie takie pulpeciki przygotowywała także moja Babcia. Z opowieści wiem, że były one jednym z ulubionych dań całej rodziny, ponieważ zrobione były z najlepszych składników: mięsa swoich kur, koperku z przydomowego ogródka, pieczarek zbieranych na szczytniańskich łąkach, na których pasło się bydło i oczywiście najsmaczniejszej śmietany. Dla mnie jest to smaczny, regionalny przysmak, który do Wrocławia przywiozłam z kotliny kłodzkiej i zawsze chętnie go przygotowuję :D

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Oczyszczone piersi kurczaka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do nich jajko, zrumienioną na maśle cebulkę, bułkę tartą, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę mięsną przyprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i formujemy pulpeciki, które obtaczamy delikatnie w mące. Następnie pulpeciki obsmażamy przez chwilę na oleju na delikatnie złoty kolor.

KROK 2. Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy je na maśle do momentu odparowania wody i wydobycia ich aromatu.

KROK 3. Zarumienione lekko pulpeciki wrzucamy do gotującego się bulionu drobiowego wraz podsmażonymi pieczarkami i dusimy wszystko na małym ogniu około 20 minut.

KROK 4. Pulpeciki na chwilę przekładamy na talerzyk, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąkami oraz posiekany koperek, zagotowujemy, wkładamy pulpeciki i dusimy wszystko jeszcze około 2 minuty. Sos doprawiamy do smaku solą, szczyptą ostrej papryki oraz pieprzem.

Życzę smacznego! :)


Futka
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami - ziemniaczkami, kaszami, ryżem lub świeżym pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

martynkacytrynka 28.10.2016 19:18
Moja corka uwielbia pulpety:)
Ewa Wojtaszko 16.09.2016 17:33
takie obiadki wszyscy lubią :)
wwwiolka 11.09.2016 20:54
Bardzo fajny przepis.
Wiktoria29 11.09.2016 20:15
zjadłabym....
Mama niejadka 11.09.2016 20:07
Pyszne pulpeciki
Edith85 11.09.2016 17:34
Bardzo lubię takie dania
mirosława4 11.09.2016 15:33
to jest ulubione danie mego synka :)
irenka 11.09.2016 14:19
smaczne jedzonko
Janina 11.09.2016 14:03
Pyszne takie pulpeciki;))
agnieszka214 11.09.2016 13:46
naprawde pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat