Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki cielęce z polentą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 500 g
pomidory 500 g
chleb tostowy 3 kromki
cytryna 1 sztuka
mleko 0,3 szklanki
oregano 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
szałwia 0,5 łyżeczki
oliwa 5 łyżek
sól 1 łyżeczka
polenta instant 200 g
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki cielęce z polentą

1. Chleb tostowy bez skórki rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy.
Zioła rozcieramy je w moździerzu.
2. Mięso mielone, rozmoczony chleb oraz zioła wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki na średnik ogniu przez około 10 minut. Podczas smażenie kilkukrotnie potrząsamy patelnią tak aby klopsiki zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Polentę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie rozsmarowujemy ją na arkuszu papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm i pozostawiamy do zastygnięcia.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pomidory przez 4 - 5 minut. Pod koniec podsmażania dodajemy skórkę otarta z cytryny, biały pieprz i sól. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne możemy dodać odrobinę białego cukru.
5. Zastygłą polentę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.09.2012 19:56
niezwykle apetyczne danie :)
cris04 16.09.2012 22:59
bardzo lubię takie zestawienie
gosia561 12.09.2012 15:55
ładnie podane
Marta1986 12.09.2012 15:45
pycha
leonkot 12.09.2012 15:42
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak