Pulpeciki cielęce z polentą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    500 g
  • pomidory

    500 g
  • chleb tostowy

    3 kromki
  • cytryna

    1 sztuka
  • mleko

    0,3 szklanki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    1 łyżeczka
  • szałwia

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • polenta instant

    200 g
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Chleb tostowy bez skórki rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy.
Zioła rozcieramy je w moździerzu.
2. Mięso mielone, rozmoczony chleb oraz zioła wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki na średnik ogniu przez około 10 minut. Podczas smażenie kilkukrotnie potrząsamy patelnią tak aby klopsiki zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Polentę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie rozsmarowujemy ją na arkuszu papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm i pozostawiamy do zastygnięcia.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pomidory przez 4 - 5 minut. Pod koniec podsmażania dodajemy skórkę otarta z cytryny, biały pieprz i sól. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne możemy dodać odrobinę białego cukru.
5. Zastygłą polentę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 24.09.2012 19:56
niezwykle apetyczne danie :)
cris04 16.09.2012 22:59
bardzo lubię takie zestawienie
gosia561 12.09.2012 15:55
ładnie podane
Marta1986 12.09.2012 15:45
pycha
leonkot 12.09.2012 15:42
pięknie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat