Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pulpeciki cielęce z polentą

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina
500 g
pomidory
500 g
chleb tostowy
3 kromki
cytryna
1 sztuka
mleko
0,3 szklanki
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
rozmaryn
1 łyżeczka
szałwia
0,5 łyżeczki
oliwa
5 łyżek
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
polenta instant
200 g
Pieprz biały mielony Prymat
0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki cielęce z polentą

1. Chleb tostowy bez skórki rwiemy na kawałki, zalewamy mlekiem i pozostawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy.
Zioła rozcieramy je w moździerzu.
2. Mięso mielone, rozmoczony chleb oraz zioła wyrabiamy na gładką masę. Następnie formujemy klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki na średnik ogniu przez około 10 minut. Podczas smażenie kilkukrotnie potrząsamy patelnią tak aby klopsiki zrumieniły się ze wszystkich stron. Usmażone odstawiamy w ciepłe miejsce.
3. Polentę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Następnie rozsmarowujemy ją na arkuszu papieru do pieczenia na grubość ok. 1 cm i pozostawiamy do zastygnięcia.
4. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pomidory przez 4 - 5 minut. Pod koniec podsmażania dodajemy skórkę otarta z cytryny, biały pieprz i sól. Jeśli pomidory są zbyt kwaśne możemy dodać odrobinę białego cukru.
5. Zastygłą polentę kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 24.09.2012 19:56
niezwykle apetyczne danie :)
cris04 16.09.2012 22:59
bardzo lubię takie zestawienie
gosia561 12.09.2012 15:55
ładnie podane
Marta1986 12.09.2012 15:45
pycha
leonkot 12.09.2012 15:42
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak