Pulled pork

Pulled pork

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na marynatę

  • cukier brązowy

    110 g
  • sos worcestershire

    40 ml
  • sos sojowy

    30 ml
  • ocet winny czerwony

    25 ml
  • ketchup pikantny

    1/2 szklanki
  • sos chili

    30 ml
  • musztarda rosyjska

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • cebula

    1 szt
  • wędzona papryka w proszku

    1 łyżeczka
  • kminek mielony

    1/2 łyżeczki
  • śliwki wędzone

    6 szt
  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki na solankę

  • woda

    2 litry
  • sól

    4 łyżki
  • cukier brązowy

    3 łyżki
  • liście laurowe Prymat

    3-4 szt
  • ziele angielskie całe

    3-4 szt
  • marynata

    4 łyżki (przepis powyżej)
  • łopatka wieprzowa

    1 1/2 kg
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie marynaty:
Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie solanki:
W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.

Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy :)

Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.

Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.

Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.

Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.


Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kolorowa

23.03.2016 18:42
Super składniki.

kd045

23.03.2016 07:47
Ciekawy pomysł na "kanapkę"

Czarnula666

22.03.2016 20:12
Mniam!! z chęcia bym zjadła :)

dollce

22.03.2016 17:33
REWELACJA!!!

iziona

22.03.2016 17:05
Wygląda tak, że ach :)

bertpvd

22.03.2016 16:53
ale piękny burger

IZABELA29

22.03.2016 16:40
pysznie wygląda

endzi

22.03.2016 16:10
Wyglada na pyszne i syte!

MałaMi89

22.03.2016 16:03
Mój Mąż byłby zachwycony! I nie ukrywając ja też :D

Madzai

22.03.2016 14:57
Ale apetyczne mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat