Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulled pork

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na marynatę

cukier brązowy 110 g
sos worcestershire 40 ml
sos sojowy 30 ml
ocet winny czerwony 25 ml
ketchup pikantny 1/2 szklanki
sos chili 30 ml
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka
ząbki czosnku 2-3 szt
cebula 1 szt
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śliwki wędzone 6 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Składniki na solankę

woda 2 litry
sól 4 łyżki
cukier brązowy 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 szt
marynata 4 łyżki (przepis powyżej)
łopatka wieprzowa 1 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pulled pork

Przygotowanie marynaty:
Cukier ucieramy z sosem Worcestershire, sosem sojowym, sosem chili, octem winnym, ketchupem i musztardą. Dodajemy drobno posiekaną cebule, wędzone śliwki i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie solanki:
W garnku podgrzewamy wodę z solą i cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i 4 łyżki wcześniej przygotowanej marynaty, mieszamy. Odstawiamy aż solanka będzie zimna.

Łopatkę wieprzową płuczemy i oczyszczamy. Ważne aby mięso było dobrej jakości – polecam mięso ze świń rasy puławskiej. Mięso zanurzamy w solance (musi być całkowicie przykryte) i odstawiamy na minimum 8 godzin. Ja mięso moczę w ciągu dnia, a piekę w nocy :)

Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i je osuszamy. Dokładnie nacieramy łopatkę wieprzową przygotowaną wcześniej marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 100-110 stopni. Pieczemy pod przykryciem przez 9 godzin. Po tym czasie odkrywamy naczynie, temperaturę zwiększamy do 140 i pieczemy jeszcze 1 godzinę. W tym czasie należy przewrócić mięso przynajmniej raz na druga stronę.

Po upieczeniu ponownie przykrywamy nasz pulled pork i odstawiamy na jakieś 30-40 minut.

Pieczeń dzielimy (wyczesujemy) na włókna za pomocą dwój widelców.

Pulled pork najlepiej smakuje ze świeżą bułką. Ja dodatkowo dodałam podsmażoną cebulkę i ogórki kiszone.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 23.03.2016 18:42
Super składniki.
kd045 23.03.2016 07:47
Ciekawy pomysł na "kanapkę"
Czarnula666 22.03.2016 20:12
Mniam!! z chęcia bym zjadła :)
dollce 22.03.2016 17:33
REWELACJA!!!
iziona 22.03.2016 17:05
Wygląda tak, że ach :)
bertpvd 22.03.2016 16:53
ale piękny burger
IZABELA29 22.03.2016 16:40
pysznie wygląda
endzi
endzi 22.03.2016 16:10
Wyglada na pyszne i syte!
MałaMi89 22.03.2016 16:03
Mój Mąż byłby zachwycony! I nie ukrywając ja też :D
Madzai 22.03.2016 14:57
Ale apetyczne mniam :)
RenataZ-et 22.03.2016 14:43
konkretne jedzonko - super!
Aleksandra/Olcia 22.03.2016 14:14
wygląda przepysznie
Wafelek2601 22.03.2016 13:46
Super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak