Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend

Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • mąka pszenna typ 450

    700 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • sól morska

    2 łyżeczki
  • mleko

    150 ml
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • woda ciepła

    300 ml
  • siemię lniane

    6 łyżek
  • oliwa

    3 łyżki

Na wierzch

  • jajo

    1 szt
  • mleko

    1-2 łyżki
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Drożdże połączyć z brązowym cukrem.
Krok 2 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Dodać kilka łyżek ciepłej wody i maki, wymieszać, odstawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części.
Krok 4 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Z każdej uformować podłużny bochenek. przenieść na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na ok. 15-20 min.
Krok 5 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Potem chlebki ukośnie naciąć i posmarować jajem wymieszanym z mlekiem. wierzch posypujemy ziarnami.
Krok 6 - Pulchne z siemieniem lnianym, czyli chlebki na weekend foto
Piec przez 10 min. w temp. 230 stopni, potem zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

21.11.2016 22:26
ale puszyste chlebusie

Łukasz15

21.11.2016 20:52
Dla mnie super

bietka

21.11.2016 19:13
smaczne chlebki : )

Agnieszka-87-25

21.11.2016 16:05
chlebki swojskie pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat