Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulchne szare kluski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczna

Przepis i sposób przygotowania na: Pulchne szare kluski

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mogą być pozostałości z obiadu, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Wygładzić powierzchnię, podzielić na 4 części. Jedno wybrać i zamiast niej tyle wsypać mąki ziemniaczanej. Dodatkowo potrzeć 1 surowy ziemniak na tarce o drobnych oczkach. Całość zagnieść i uformować kluski, każdą lekko spłaszczyć.
Krok 1 - Pulchne szare kluski foto
2
Zagotować osolony wrzątek i wrzucić kluski. Gotować tak, długo, aż wszystkie wypłyną i jeszcze chwilę poczekać (lekko pogotować, ale nie mogą wrzeć, bo się rozgotują).
Krok 2 - Pulchne szare kluski foto
3
Wyjąć łyżką cedzakową i podawać od razu do obiadu, polane sosem.
Krok 3 - Pulchne szare kluski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 05.06.2013 18:56
świetne do rolady i modrej kapusty z dużą ilością sosu
David 22.02.2013 11:29
smaczne
RenataZ-et 30.11.2012 19:23
super
gosia56 07.11.2012 13:40
pycha.
Cukiereczek13 31.10.2012 09:00
takie kluchy są pyszne ;)
Bernadeta1 24.10.2012 00:39
robię takie z surówką z kiszonej kapusty,pycha
miroslawa 21.10.2012 16:08
na 1 kg ugotowanych ziemniaków przypada 6 łyżek mąki ziemniaczanej i 1 duży ziemniak surowy potarty na tarce o drobnych oczkach
STEFANIA 15.10.2012 18:06
smaczne
Katarzyna59 13.10.2012 17:01
smaczne
miroslawa 13.10.2012 06:05
informacja dla osoby, która zgłosiła nadużycie, bo w przepisie nie ma ilości: każdy robi z takiej, jakiej chce, można zrobić z kg ziemniaków, a można i z 10 kg, tu się liczy tylko proporcja mąki w stosunku do ugotowanych ziemniaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak