Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulao z dorszem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 g
filet z dorsza 2 szt
masło klarowane 2 łyzki
kardamon 3 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3 szt
sól do smaku 1 łyzeczka
Szafran nitki Prymat 0,5 łyzeczki
woda 500 ml
rodzynki 1 garstka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulao z dorszem


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rybę kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem.

Na grubej patelni roztapiamy masło, dodajemy kardamon oraz pieprz - przesmażamy.

Ddajemy opłukany ryż i smażymy ok. 2 minuty.

Dodajemy sól , szafran , zalewamy wodą, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy do całkowitego odparowania wody.

Po ok. 10 minutach dodajemy kawałki ryby, ponownie przykrywamy i kontynuujemy duszenie.

Posypujemy rodzynkami , delikatnie mieszamy i podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak