Pudding z Yorkshire z frankfuterkami i skarmelizowaną cebulą.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt.
  • mąka

    40 gram
  • mleko

    200 ml
  • sól

    do smaku
  • masło

    80 gram
  • cukier

    1 łyżeczka
  • frankfuterki

    3 szt.
  • czarne oliwki bez pestek

    4 szt.
  • cebula

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztrzepujemy jajka w misce, dodajemy stopniowo mąkę roztrzepując ją z jajkami, aż będzie w miarę jednolite. Cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówy na ok. 2 godziny. Ten czas jest bardzo potrzebny – ciasto ma zupełnie inną konsystencję, jest bardziej „napowietrzone” a tym samym znacznie bardziej się nadaje do naszych celów – dzięki temu nasze puddingi wyrosną w piekarniku jak grzyby po deszczu, a nie staną się małymi, zbitymi plackami.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni C, cebulę kroimy w cieniusieńkie pół-plasterki i dusimy ją w rondelku w którym najpierw roztopiliśmy 80g masła, na bardzo malutkim ogniu. To duszenie chwilkę zajmie – z 20 min. jak nic, a my w tym czasie spokojnie zajmujemy się pozostałymi sprawami, mieszając cebulkę tylko raz za czas.
Do kokilek wlewamy po równo olej – rozsmarowując go również po ściankach i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4min. Kiedy olej zacznie dymić wlewamy do nich chochlą ciasto i wstawiamy do piekarnika na jakieś 25min. Puddingi powinny nam mocno wyrosnąć, być rumiane i chrupiące z wierzchu, natomiast ciasto w środku powinno być wciąż trochę miękkie.
W między czasie na patelence przesmażamy fraknfuterki doprawione ostrą papryką na koniec dorzucamy posiekane oliwki.
Do duszącej się cebuli dodajemy pod koniec łyżeczkę cukru, karmelizujemy całość.

Kiedy minęło 25 min. wyciągamy puddingi z piekarnika a następnie z kokilek. Układamy na ciepłe talerze [ważne – inaczej od razu oklapną] a do środka ładujemy nadzienie.
Podajemy ciepłe.
Można jeszcze posypać odrobiną startego sera, jeśli ktoś lubi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 06.05.2016 11:49
Bardzo je lubię
MAR3STA 26.09.2015 16:10
To musi być pyszne!
Poison1988 10.06.2015 08:41
proste, smaczne i jakie efektowne :) wow!
krokodyl 04.05.2012 08:30
super
PaniMISIOWA 24.03.2011 19:11
oj! zjadło by się :-)
polly66 13.02.2011 22:07
wygląda perfekcyjnie ciekawe naprawdę ;)
Sarenka 28.12.2010 19:21
Piekne
Mysiunia 29.10.2010 14:43
wygląda znakomicie i na pewno tak tez smakuje:)
jolaxa 28.10.2010 15:07
wyglada swietnie :)
mico 23.09.2010 11:05
no, akurat się udało jakimś fuksem fajną fotkę strzelić.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat