Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding z jabłkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kilka małych bułeczek
jabłka 1kg
cukru 3/4szklanki
masła 10dag
mleko szklanka
jaja 2
cynamon
rodzynek 10dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding z jabłkami

Jabłka obieramy i po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w słupki, plasterki lub kostkę. Bułki kroimy na plasterki średniej grubości i każdy posmarować masłem tylko z jednej strony. Rodzynki opłukać i osączyć, a morele pokroić w paseczki. Formę żaroodporną wysmarować masłem wyłożyć kromkami bułki, przykryć połową jabłek, posypać połową rodzynek lub moreli i cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie ułożyć drugą warstwę bułek, jabłek, itd. Ostatnią warstwę powinna stanowić bułka. Polać pudding jajami roztrzepanymi z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. 220st aż wierzch stanie się złoty i chrupiący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 15.12.2010 23:11
musi być dobry
iga2 03.12.2010 22:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak