Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PUDDING Z CZEKOLADĄ

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka czerstwa 250 gram
czekolada mleczna 100 gram
mleko 2% 500 ml.
śmietanka kremowa 125 ml.
cukier 40 gram
cukier wanilinowy 1 sztuka
jajko 3 sztuki
cukier brązowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PUDDING Z CZEKOLADĄ

Świetny pomysł na zużycie starego chleba, który normalnie wylądowałby w koszu...

Chleb kroimy w grubą kostkę, wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia (żaroodporne), obsypujemy czekoladą (poszatkowaną). W osobnym naczyniu rozrabiamy mleko, śmietankę, cukier i jajka, łączymy razem. Tak przygotowaną masę powoli wlewamy na kostki chleba, dociskamy, odkładamy na 20 minut do nasiąknięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy wierzch 3 łyżkami cukru.
Zapiekamy w piekarniku pzez ok. 40 min. w temperaturze 170 st. C (termoobieg).

Wierzch powinien być chrupiący, a środek mięciutki.

Taki puding dobrze smakuje na zimno, lub podany na ciepło np. z gałką lodów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak