pudding ryżowy z żurawiną i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gram
  • mleko 3,2%

    2,5 szklanki
  • masło klarowane

    1 płaska łyżka
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 szczypty
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • żółtko surowe

    1 średnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pudding ryżowy można zrobić na wiele sposobów, najlepiej sprawdza się krótki biały ryż, ale można użyć długiego, basmati, jaśminowego a nawet brązowy czy czarny. Ja użyłam brązowego.

Na patelni z wysokimi ściankami lub w rondelku rozgrzać masło, wsypać ryż i chwilę smażyć. Dodać cukier, smażyć na średnim ogniu aż się rozpuści i oblepi ziarenka ryżu.
Stopniowo wlewać mleko mieszając. Wsypać żurawinę i połowę cynamonu.
Śmietankę wymieszać z żółtkiem, wlać do ryżu. Mieszając podgrzewać aż się zagotuje.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Wstawić pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni.
Pic około godzinę od czasu do czasu mieszając co 15-20 minut.
Gdy ryż zgęstnieje można podawać posypany cynamonem.
Smacznego.

* kuchnia angielska

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 19.04.2014 14:34
Lubię takie puddingi.
jowant 19.04.2014 11:58
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat