Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pudding ryżowy z żurawiną i cynamonem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 gram
mleko 3,2% 2,5 szklanki
masło klarowane 1 płaska łyżka
żurawina suszona 1/2 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
żółtko surowe 1 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: pudding ryżowy z żurawiną i cynamonem

Pudding ryżowy można zrobić na wiele sposobów, najlepiej sprawdza się krótki biały ryż, ale można użyć długiego, basmati, jaśminowego a nawet brązowy czy czarny. Ja użyłam brązowego.

Na patelni z wysokimi ściankami lub w rondelku rozgrzać masło, wsypać ryż i chwilę smażyć. Dodać cukier, smażyć na średnim ogniu aż się rozpuści i oblepi ziarenka ryżu.
Stopniowo wlewać mleko mieszając. Wsypać żurawinę i połowę cynamonu.
Śmietankę wymieszać z żółtkiem, wlać do ryżu. Mieszając podgrzewać aż się zagotuje.
Całość przelać do naczynia żaroodpornego. Wstawić pod przykryciem (może być folia aluminiowa) do piekarnika nagrzanego do 140-150 stopni.
Pic około godzinę od czasu do czasu mieszając co 15-20 minut.
Gdy ryż zgęstnieje można podawać posypany cynamonem.
Smacznego.

* kuchnia angielska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 19.04.2014 14:34
Lubię takie puddingi.
jowant 19.04.2014 11:58
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak