Pudding ryżowy z sosem jabłkowo-żurawinowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szklanka
  • mleko 2%

    1 litr
  • cukier wanilinowy

    2 opakowanie
  • cukier kryształ

    3 łyżki
  • żurawina

    1 garść
  • białe wino

    50 ml
  • cynamon Prymat

    szczypta
  • jabłko winne

    4 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ryż i powoli gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ok 1 godz). Ryż powinien być mokry i miękki (jeśli wchłonie całe mleko to należy dolać więcej).
W między czasie przygotowujemy sos: jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do rondelka, podlewamy winem białym, dodajemy suszoną żurawinę i dusimy na małym ogniu, do czasu aż jabłka nie zmiękną i nie rozpadną się. Na koniec przyprawiamy szczyptą cynamonu i odrobiną cukru do smaku.
Pudding ryżowy przekładamy do pucharków i zalewamy przygotowanym sosem. Smakuje wybornie zarówno ciepły jak i schłodzony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat