Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowy z sosem jabłkowo-żurawinowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
mleko 2% 1 litr
cukier wanilinowy 2 opakowanie
cukier kryształ 3 łyżki
żurawina 1 garść
białe wino 50 ml
cynamon Prymat szczypta
jabłko winne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowy z sosem jabłkowo-żurawinowym

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ryż i powoli gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (ok 1 godz). Ryż powinien być mokry i miękki (jeśli wchłonie całe mleko to należy dolać więcej).
W między czasie przygotowujemy sos: jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do rondelka, podlewamy winem białym, dodajemy suszoną żurawinę i dusimy na małym ogniu, do czasu aż jabłka nie zmiękną i nie rozpadną się. Na koniec przyprawiamy szczyptą cynamonu i odrobiną cukru do smaku.
Pudding ryżowy przekładamy do pucharków i zalewamy przygotowanym sosem. Smakuje wybornie zarówno ciepły jak i schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak