Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
1 szklanka -
mleko 2%
1 litr -
cukier wanilinowy
2 opakowanie -
cukier kryształ
3 łyżki -
żurawina
1 garść -
białe wino
50 ml -
cynamon Prymat
szczypta -
jabłko winne
4 kilka szt.
Sposób przygotowania
W między czasie przygotowujemy sos: jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do rondelka, podlewamy winem białym, dodajemy suszoną żurawinę i dusimy na małym ogniu, do czasu aż jabłka nie zmiękną i nie rozpadną się. Na koniec przyprawiamy szczyptą cynamonu i odrobiną cukru do smaku.
Pudding ryżowy przekładamy do pucharków i zalewamy przygotowanym sosem. Smakuje wybornie zarówno ciepły jak i schłodzony.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się