Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding ryżowy z rumem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
mleko
śmietana 30% 1/2 szklanki
rum
rodzynki 1 opakowanie
jajko 1 szt
laska wianilli
ryż basmati 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowy z rumem

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu. Odcedzamy. Następnie gotujemy ten ryż w mleko ok 2 szklanki - tak aby ryz był nakryty- z dodatkiem cukru i laski wanilii. Gotujemy ok 20 min mieszając co jakiś czas. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy. Po 20 min mieszamy ryż i dolewamy mleko ok 1/2 szklanki i śmietankę 30 procent tez ok 12 szklanki. Mieszamy i jeszcze gotujemy. Wlewamy rozmieszane jajko -mieszamy .Dodajemy rodzynki z rumem i chwilę gotujemy. Rozlewamy do miseczek . Nakrywamy streczem żeby nie zrobił się kożuch i zostawiamy do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paolcia 29.03.2013 08:56
musi być pyszne :)
malaczarna23 29.03.2013 08:32
Ooo :) pychotka
manaika 29.03.2013 08:30
chyba muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak