Przepis i sposób przygotowania na: Pudding ryżowy z morelami karmelizowany
Dodać morele, zmniejszyć do minimum płomień pod garnkiem, gotować około 20 minut.
Wyjąć morele i układać w pucharkach do zapiekania.
Płyn połączyć z sokiem cytrynowym i likierem, wymieszać, zalać morele w pucharkach, odstawić do wychłodzenia.
Ryż przepłukać zimną wodą, odcedzić.
Umieścić w garnku o grubym dnie, dodać 3 łyżki cukru białego, przełamaną laskę wanilii, masło, zalać mlekiem.
Dusić około 50 minut aż ryż będzie gęsty.
Wyjąć wanilię, zeskrobać ziarenka do ryżu, odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietankę i domieszać do ryżu.
Nakładać ryż na morele wychłodzić i odstawić do lodówki na 30 minut.
Posypać cukrem trzcinowym.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, zapiekać około 3 minuty , podawać przechłodzone .
SMACZNEGO!!!!!