Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding chlebowy

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pudding z wykorzystaniem suchego pieczywa to dobry pomysł na słodki deser zero waste. Żeby miał formę deseru, warto przygotować go z czerstwej chałki i dodatkiem ulubionych bakali. 

Składniki:

chałka 500 g
mleko 3,2% 2,5-3 szklanki
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
cynamon 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
bakalie 1 szklanka
skórka z cytryny 1 łyżeczka
jajka duże 2 sztuki
jaja 3 szt.
cukier 5 dużych łyż.

Porada

Najlepsze do tego wypieku nadaje się lekko czerstwe, białe pieczywo drożdżowe typu chałka czy brioszka.

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding chlebowy

Pudding chlebowy to przepis w duchu Zero Waste, który nie raz może uchronić Wasze jedzenie przed wyrzuceniem. Często zdarza się tak, że resztki pieczywa lądują w koszu, zamiast być ponownie wykorzystanymi w potrawach. W tym przepisie najlepiej użyć czerstwej, lekko słodkiej chałki, która najpierw pokrojona na kawałeczki, następnie zalana jest masą mleczno-jajeczną. Dodatek przypraw oraz bakali sprawia, że taki pudding chlebowy, a nawet chałkowy, świetnie sprawdzi się jako deser lub propozycja śniadaniowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i bądźcie Zero Waste! 

1. Chleb pokroić w grubą kostkę. Wsypać do dużej miski, dodać przyprawy i suszone owoce typu: rodzynki, daktyle, żurawinę lub orzechy oraz startą skórkę z cytryny.

2. Mleko zmiksować z jajami i cukrem. Mieszanką zalać chleb i odczekać 15 minut aż całość nasiąknie.

3. Przygotować naczynie żaroodporne lub blachę około 25x20 centymetrów. Natłuścić, podsypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik na 180 stopni.

4. Przelać mieszankę chlebową. Piec około 30-40 minut, aż się przyrumieni z góry. Można podawać ze śmietaną lub sosami na bazie likierów.

Spodobał Wam się przepis na ciekawe wykorzystanie czerstwego pieczywa? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy w duchu Zero Waste w e-booku SMART gotowanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Akacz2 02.01.2022 17:19
A ile tych jajek?
Doradca Smaku 13.01.2022 07:50
2 jajka:)
mufinka79 11.06.2014 19:39
Smacznie się prezentuje :)
Grazyna0211 11.06.2014 14:10
pysznie się zapowiada
ben-ka 11.06.2014 13:53
Ciekawe danie proponujesz.
barbara11561 10.06.2014 22:26
nie jadłam jeszcze takiego,ale bardzo apetycznie kusi:)
Renata9 10.06.2014 21:32
świetny deserek, kiedyś też taki robiłam, chyba czas znowu zrobić
agnieszka214 10.06.2014 21:22
apetyczny skład
Bernadeta1 10.06.2014 20:38
proste a jak smacznie wygląda
IwonaDD 10.06.2014 19:54
słyszałam o nim,ale jeszcze nie miałam okazji robić, pysznie wygląda
Pyszota 10.06.2014 19:53
świetnie wygląda
Patriszja
Patriszja 10.06.2014 18:54
mmm ale piękne :)
pajbek 10.06.2014 18:26
Pyszne jedzonko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak