Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pucharki śmietankowo-rumowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżeczki
żółtko jajek 3
cukier 5 dag
cukier wanilinowy 1 torebka
sól szczypta
otarta skórka z połowy cytryny
brązowy rum 4-5 łyżek
śmietanka kremowa 30 dag
kakao 1/2 łyżeczki
listki czekoladowe 4

Przepis i sposób przygotowania na: Pucharki śmietankowo-rumowe

Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Żółtka, cukier, cukier waniliowy i sól ucieraj mikserem na białą, kremową masę ( ok. 12 minut ). Ucierając, dodawaj po kropelce rumu. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Lekko przestudź i dodawaj po odrobinie do masy rumowej, ciągle ucierając. Wstaw na 8 minut do lodówki. W tym czasie śmietankę ubij na sztywno, połącz ze skórką z cytryny. Wymieszaj z masą. Wlej do pucharków deserowych. Ochładzaj 2 godziny. Przed podaniem posyp kakao, udekoruj listkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 27.05.2011 14:12
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak