Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

PTYSIE

woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
margaryna 0,5 kostki
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 szczypta
jajko 4-5 sztuk

ŚMIETANKA TRUSKAWKOWA

śmietana 30% 0,5 litry
truskawki 1,5 szklanki musu
galaretka truskawkowa 2 sztuki
cukier 2-3 łyżki

Porada

Taki wieniec ozdobiony świeżymi owocami z delikatnym truskawkowym nadzieniem to pokusa nie do odparcia!! Stanowi ozdobę stołu, oraz przede wszystkim pyszny letni deser-POLECAM!

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką

Kroki postępowania

1
Wodę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Do letniej dodajemy margarynę. Całość podgrzewamy do momentu jak tłuszcz się rozpuści. Następnie dodajemy do całości sól , proszek do pieczenia oraz wsypujemy mąkę. Masę mieszamy do momentu powstania „kluski” . Ciasto powinno odchodzić dobrze od ścianek.
Krok 1 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto
2
Ciasto delikatnie studzimy. Następnie dodajemy do niego stopniowo do jednym jajku cały czas ucierając pałką.
Krok 2 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto
3
Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskać z niego ptysiowy wieniec. Ptysie pieczemy około 20 minut w 180°C , do zrumienienia.
Z tej porcji wychodzą dwa wieńce.
Krok 3 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto
4
Upieczone wieńce studzimy, a następnie ścinamy wierzchy ptysi.
Ptysie napełniamy truskawkową śmietanką i odstawiamy do zastygnięcia na ok. 0,5 godz. do lodówki.
Przed podaniem ptysie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto
5
Mus truskawkowy podgrzewamy i słodzimy. W ciepłym rozpuszczamy galaretki. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy tężejącą galaretkę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę przekładamy do worka cukierniczego. Tak przygotowaną napełniamy dolne części ściętego wieńca. Przykrywamy uprzednio ściętymi wierzchami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Ptysiowy wieniec z truskawkową śmietanką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.08.2014 23:38
Smaczna słodkość.
Maniek2 06.08.2014 21:42
muszą byc pyszne
anemon 02.08.2014 20:44
Wspaniale wyglądają ptysie w Twoim wykonaniu.
PaniMISIOWA 02.08.2014 10:38
ale cudeńka!
Ola1984 02.08.2014 09:26
Fantastycznie wyglądają :)
Agnieszka-87-25 02.08.2014 08:49
oj ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak