Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym
Przepis na wytrawne ptysie z kremem chrzanowym, łososiem, kawiorem oraz szczypiorkiem to idealny pomysł na przekąskę na imprezę oraz inne wyjątkowe okazje.
Dowiedz się:
- jak zrobić ciasto na ptysie
- jak zrobić wytrawną przekąskę na imprezę
- czym można faszerować ptysie
- jak upiec ptysie
1. Wodę ugotuj razem z masłem i solą. Wsyp do niej mąkę i mieszaj przez około 3 minuty. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Zostaw do wystudzenia.
2. Dodaj po kolei jajka i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przełóż do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij porcje ciasta. Piecz w przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC.
3. Po upieczeniu poczekaj, aż ptysie ostygną. Następnie przekrój je na pół. Ułóż na połowie z nich krem chrzanowy, łososia, kawior oraz szczypiorek. Przykryj ptysie pozostałymi połówkami.