Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z tuńczykiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez 2 łyżki
mąka 100 gram
masło 100 gram
jajko 4 sztuki
zielona część pora
cukier 1 łyżeczka
tuńczyk 1 (z puszki)

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z tuńczykiem

Ptysie:
Przygotować rondel, wlać do niego szklankę wody i 100gram masła. Składniki zagotować. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i cukier, następnie powoli dodać je do wody i masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy delikatnie, aż powstanie jednolita masa, odstawiamy na chwilę by ostygła. Następnie dodajemy cztery jajka i znowu razem ucieramy- masa na ptysie jest już gotowa. Teraz przekładamy ją do szprycy cukierniczej, smarujemy blachę tłuszczem i wyciskamy średniej wielkości kółeczka. Nagrzewamy (w międzyczasie) piekarnik, wstawiamy do niego na około 25-30 minut blachę. Po upieczeniu ptysie studzimy i przekrawamy na połówki.

Farsz:
Tuńczyka przekładamy z puszki do miseczki, odciskamy zalewę, by nie był zbyt mokry. Dodajemy dwie łyżeczki majonezu, oraz nieduże kawałki zielonej części pora. Doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz nakładamy na spodnią część ptysia i przykrywamy. Można udekorować zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 29.07.2011 13:28
fajne
iknkirke 20.12.2010 08:24
ciekawy przepis, a ptysi takich jeszcze nie jadłam
Dorota76 08.12.2010 19:02
takich jeszcze nie jadałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak