Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z porzeczkową pianką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto parzone

masło 120 g
mąka pszenna 1 szklanka
woda 250 ml
jajko 5

Pianka zaparzana

białko 4
cukier 240 g
czerwona porzeczka 200 g
cukier kryształ 40 g
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z porzeczkową pianką

Przygotowanie

W rondlu umieszczamy masło margarynę i wodę, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia tłuszczu. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika, dodajemy wcześniej przesianą mąkę, mieszamy energicznie. Ponownie wstawiamy na palnik zmniejszając jego moc i prażymy ciasto do 2-3 minut stale mieszając, aż zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodzić od brzegów rondla. Ciasto przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodajemy po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksujmy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy ptysie o dowolnej wielkości zachowując niewielki odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 °C i pieczemy przez 10 minut, następnie temperaturę redukujemy do 210-200 °C, pieczemy do uzyskania rumianego koloru ( około 20-25 minut). Od razu po upieczeniu ptysie wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Czerwoną porzeczkę wraz z cukrem ( 2-3 łyżki ) umieszczamy w rondlu, gotujemy co jakiś czas mieszając . Kiedy owoce zmiękną miksujemy je na gładko, następnie przecieramy przez sitko. Odstawiamy 100 ml otrzymanego soku z czerwonej porzeczki.
Białka w temperaturze pokojowej umieszczamy w misie robota kuchennego, a obok w miseczce odstawiamy cukier ( 40 g – około 2,5 łyżki ).
W rondlu umieszczamy sok z czerwonej porzeczki 100 ml wraz z cukrem ( 240 g- około 17 łyżek ). Mieszamy cukier z sokiem, pędzelkiem usuwamy cukier z boków garnka. Wstawiamy na palnik i podgrzewamy na średniej mocy z termometrem cukierniczym do osiągnięcia temperatury 118 °C ( syropu cukrowego nie mieszamy ). Kiedy syrop osiągnie temperaturę 80-90 °C zaczynamy ubijać białka z dodatkiem cukru ( 40 g ) na sztywno, jak na bezę. Cukier dodajemy do białek partiami, stale miksując na wysokich obrotach miksera. Kiedy syrop cukrowy osiągnie wymaganą temperaturę, wlewamy go cienką strużką do białek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie masę miksujemy przez 5-9 minut, aż zaparzone białka wystygną. Beza powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką tylki. Ptysie przepoławiamy i napełniamy kremem bezowym, a wierzch oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 17.06.2017 22:54
Wygląda pysznie
Ada-Gaba 15.03.2017 20:08
bardzo apetyczne
ania2610 12.03.2017 18:37
świetne te ptysie :)
Agata3 12.03.2017 10:48
Wyglądają tak że aż ślinka leci :)
Bernadeta1 11.03.2017 18:05
wspaniałe słodkości
Aleksandra/Olcia 11.03.2017 18:00
jak z cukierni! pychotka
RenataZ-et 11.03.2017 17:37
uwielbiam takie słodkości :)
Malinka 11.03.2017 17:08
Świetna propozycja na deser!
Ola1984 11.03.2017 15:56
Bajecznie wyglądają :)
Ania321 11.03.2017 12:49
zjadłabym z przyjemnością :)
agaK. 11.03.2017 11:57
Roniłam kilka razy ptysie i wiem, że to nie łatwe i pracochłonne, te wyglądają zawodowo.
Edith85 11.03.2017 11:21
Mniam mniam pycha
Wiesława1 11.03.2017 10:18
Pyszny deserek
Krystyna32 11.03.2017 09:52
bardzo apetyczne
Róża1 11.03.2017 09:50
Wspaniałe !!!!!!!!!!!!!! poproszę o jednego :-)
Madzai 11.03.2017 09:38
Ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak