Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto ptysiowe

woda 1/2 szkl
masło 50 g
jajko 3 szt
mąka 100 g
sól szczypta

Pasta

jajko 5 szt
cebula 1/2 szt
majonez 2 łyżki
chrzan świeżo starty 1/2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z pastą jajeczno-chrzanową

1. Ciasto: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy masło oraz sól. Rozpuszczamy. Stopniowo przesiewamy mąkę. Cały czas mieszając zaparzamy ciasto przez około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Do ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskamy okrągłe ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
2. Pasta: Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Jajka, cebulę, majonez, chrzan oraz przyprawy przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę.
3. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Na spód ptysia nakładamy łyżką lub szprycą porcję pasty, przykrywamy wierzchem i sklejamy. Gotowe ptysie układamy na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 25.02.2016 18:16
Fajny i inny pomysł na ptysie
cukiereczek 25.02.2016 18:13
bardzo ciekawa przekąska
Jadwiga/Jaga85 25.02.2016 17:39
super propozycja!
Stenka 25.02.2016 17:35
fajny przepis
Grazyna0211 25.02.2016 17:30
smaczna przystawka
Ela427 25.02.2016 16:34
ale smacznie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak