Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z masą budyniową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Masa budyniowa

budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
masło 2 łyżki
cukier 4 łyżki

Ciasto

woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 4 sztuki

Polewa

czekolada mleczna 0,5 tabliczki
mleko 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z masą budyniową

Kroki postępowania

1
MASA
Dwa opakowania budyniu przygotowujemy na trzech szklankach mleka. Jeżeli budyń nie jest słodzony to dodajemy 4 łyżki cukru.

Budyń studzimy.

Zimny budyń miksujemy, dodajemy dwie łyżki masła nadal miksując. Powstała nam w ten sposób masa.
Krok 1 - Ptysie z masą budyniową foto
2
CIASTO
Wodę zagotowujemy razem z margaryną/masłem.
Krok 2 - Ptysie z masą budyniową foto
3
Gdy woda z masłem zaczną się gotować dodajemy mąkę energicznie mieszając do momentu, gdy powstanie jednolite ciasto (jak na zdjęciu). Zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Krok 3 - Ptysie z masą budyniową foto
4
Zimne ciasto miksujemy, dodajemy 4 jajka nadal miksując, do momentu gdy powstanie jednolita konsystencja ciasta.
Krok 4 - Ptysie z masą budyniową foto
5
Ciasto nakładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Można nakładać łyżką lub za pomocą worka cukierniczego. Zachowujemy odstęp między ptysiami, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy 30 minut.

Kilka minut przed końcem pieczenia można odwrócić ptysie aby góra za bardzo się nie przypiekła.
Krok 5 - Ptysie z masą budyniową foto
6
Gotowe ptysie zostawiamy do ostudzenia. Gdy są zimne przekrajamy je na pół, i nakładamy masę budyniową.

Ptysie można posypać cukrem pudrem.

Można też polać je polewą czekoladową. Wystarczy pół tabliczki czekolady wraz z dwoma łyżkami mleka rozpuścić w kąpieli wodnej.
Krok 6 - Ptysie z masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 10.02.2016 13:24
Z podanych składników wyszło mi 14 sztuk ptysi :)
Habibi 10.02.2016 10:18
planuję takie słodkości w weekend, bo chodzą za mną już od dłuższego czasu :)
bryndzia93 10.02.2016 09:22
Super deser! :)
bertpvd 10.02.2016 09:17
idealne ptysie do kawki z rana :)
Futka 10.02.2016 08:55
Cudne i niezwykle smakowite ptysie :)
Motorek 10.02.2016 08:27
smaczny deser
Ela427 10.02.2016 06:59
smacznie wyglądają
2milutka 09.02.2016 23:56
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak