Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z malinami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 4 szt

Krem

mleko 700 ml
budyń waniliowy 2 szt (na 3/4 l)
cukier 3/4 szklanki
margaryna 250 g
cukier waniliowy 16 g
maliny świeże 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z malinami

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę zagotować z wodą (tak żeby się rozpuściła).
Krok 1 - Ptysie z malinami foto
2
Gdy się gotuje dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszać. Wystudzić.
Krok 2 - Ptysie z malinami foto
3
Gdy masa wystygnie kolejno dodawać jajka. Miksować około 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Szprycą nakładać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Ptysie z malinami foto
4
Piec w temperaturze 220*C przez około 30 minut.
Ptysie wystudzić i przekroić na pół.
Krem:
500 ml mleka zagotować. W pozostałej ilości rozpuścić budynie, cukier waniliowy i cukier. Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową, energicznie mieszać. Wystudzić. Margarynę utrzeć na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu i malin. Przygotowanym kremem przekładać ptysie.
Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ptysie z malinami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 23.10.2014 08:33
lubię takie ptysie
Renataj 22.09.2014 08:33
Cudne te ptysie.
halina17 21.09.2014 19:24
Uwielbiam ptysie.
Lis 21.09.2014 19:23
Pyszne ptysie:)
Habibi 21.09.2014 18:21
Smakowite ptysie :) Uwielbiam je w każdym słodkim wydaniu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak