Ptysie z kremem jagodowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1/2 szkl
  • masło

    5 dkg
  • mąka

    10 dkg
  • jajko

    3 szt
  • KREM JAGODOWY:

  • śnieżka

    1 op
  • mleko

    3/4 szkl
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • jagody

    3/4 w syropie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ptysie z kremem jagodowym foto
Do rondelka wlewamy wodę i wrzucamy masło. Stawiamy na gaz i czekamy aż się rozpuści. Następnie przesiewamy mąkę, mieszamy łyżką i zaparzamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie do masy dodajemy po jednym jajku, miksujemy.
Krok 2 - Ptysie z kremem jagodowym foto
Ciasto przekładamy do szprycy, formujemy ciasteczka na blaszce wysmarowanej masłem. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 230 stopni.
Krok 3 - Ptysie z kremem jagodowym foto
Przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczmy w 1/3 szkl wrzątku. Zimne mleko miksujemy ze śnieżką. Dodajemy przestudzoną, tężejącą żelatynę oraz jagody. Dokładnie miksujemy.
Krok 4 - Ptysie z kremem jagodowym foto
Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Nakładamy porcję kremu i przykrywamy. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 10.01.2014 10:05
super ptysie :)
Seba 26.10.2013 09:25
bardzo smaczne
ONY_za_kare 15.09.2013 12:04
przepyszne!
IKrakowianka 06.08.2013 14:26
idealna prezentacja
smakowita 19.07.2013 17:08
pięknie się prezentują
Dorian 13.07.2013 22:59
super pyszne
irenka 21.06.2013 17:35
ale pyszności ,coś dla mnie
Ada-Gaba 12.06.2013 08:17
bardzo apetyczne
dorotka0000025 20.05.2013 13:20
swietny przepis
Kuchareczka2 18.05.2013 21:16
aż chciałoby się je zjeść

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat