Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem cytrynowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 gram
mąka 1,5 szklanki
woda 200 ml
mleko 50 ml
sól szczypta
jajko 5 sztuk
śmietana kremówka 200 ml
serek mascarpone 200 gram
sok z cytryny 0,5 sztuki
cukier puder 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem cytrynowym

Gotujemy wodę, mleko i masło ze szczyptą soli. Do gotującego się płynu dodajemy mąkę i mieszamy aż ciasto się połączy i będzie odstawać od naczynia. Studzimy miksując dodajemy jajka. Z ciasta formujemy za pomocą szprycy niewielkie ptyśki. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Śmietanę miksujemy z cukrem . Dodajemy mascarpone i dalej miksujemy pod koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowym kremem napełniamy ptysie, przekrojone na pół. Polewamy sosem czekoladowym lub cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna34 09.11.2013 11:44
uwielbiam ptysie
Agata3 08.11.2013 13:29
Same pyszności:)
margaret 08.11.2013 09:35
dawno nie jadłam:)
monisia1977 08.11.2013 06:58
super minam
Beata999 07.11.2013 21:42
Lubię ptysie ,super.
Pyszota 07.11.2013 20:05
Super przepis na deser :)
Gracer 07.11.2013 19:56
wow super!
Jusiaa 07.11.2013 19:25
Pychotka, daj jednego ptysia :)
dodi 07.11.2013 18:49
pyszności serwujesz!
Smaczna_B 07.11.2013 18:42
ptysie są super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak