Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym

5.0
(125)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka
masło 1/2 kostki
woda 1 szklanka
jaja 4 sztuki

Krem:

mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szklanka
masło 200 gramów
śmietana 30% 200 gramów
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym

Kroki postępowania

1
1. W gotującej wodzie rozpuszczamy masło.
Krok 1 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
2
2. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Krok 2 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
3
3. Dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę.
Krok 3 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
4
4. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno zwiększa swoją objętość.
Krok 4 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
5
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Krok 5 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
6
6. Po wyjęciu z piekarnika , obracamy ptysie na kratce, aby nie zaparowały i studzimy.
Krok 6 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
7
7. W mleku roztrzepujemy żółtka.
Krok 7 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
8
8. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy.
Krok 8 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
9
9. Otrzymaną masę stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Krok 9 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
10
10. Masło miksujemy na białą masę i nie przerywając dodajemy stopniowo po łyżce ugotowanego budyniu.
Krok 10 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
11
11. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę.
Krok 11 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
12
12. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy.
Krok 12 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
13
13. Ptysie przekrawamy na połowy i wypełniamy kremem.
Krok 13 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
14
14. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.


Smacznego !!!
Krok 14 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 19.02.2016 08:28
kawa na stole więc skosztowałoby się takiech ptysiów
Beatris 08.03.2014 12:37
Porywam jednego, pyszniutko wyglądają.
alaaa 06.03.2014 19:09
dawno nie robiłam piękne ptysie
Krystyna32 01.03.2014 07:46
pyszności !!!
Malinka 23.02.2014 21:28
Zapominam o diecie i wpraszam się na te przecudne ptysie :)
Róża1 20.02.2014 12:43
przepyszne !!!!!!!!
IwonaDD 19.02.2014 19:00
twoje ptysie skradły moje serce!
Konczi 18.02.2014 07:37
cudne ptysiunie, uwielbiam je :)
Alex_M 17.02.2014 12:07
bardzo chętnie bym zjadła takiego ptysiunia :)
Janina 17.02.2014 10:48
Pyszniutkie;)
Łucja 17.02.2014 09:55
Jak ja bym zjadła takiego ptysia! mniam!
gosia56 17.02.2014 09:02
to ja porywam jednego super
berys18 17.02.2014 08:19
bardzo ładne ptysie
Agnieszka-87-25 17.02.2014 07:43
słodki i pyszny wypiek
caralajna 16.02.2014 20:52
wyglądają profesjonalnie, mniam
Mniam 16.02.2014 15:00
Zjadłabym takiego ptysia.
ONY_za_kare 16.02.2014 13:42
przepyszne!
Anna133 16.02.2014 13:30
dawno dawno nie robiłam ,muszę się za nie zabrać ;D
norweska20 16.02.2014 12:55
ostatnio o nich myślałam, więc muszę je teraz zrobić
Czyki 16.02.2014 12:15
Smaczne te ptysiulki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak