Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • woda

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • Krem:

  • mleko

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    200 g
  • śmietana 30%

    200 g
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
1. W gotującej wodzie rozpuszczamy masło.
Krok 2 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
2. Wsypujemy mąkę i mieszamy za pomocą miksera. Zestawiamy z ognia i studzimy.
Krok 3 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
3. Dodajemy jaja i miksujemy na gładką masę.
Krok 4 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
4. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy dość duże odstępy, gdyż ciasto mocno zwiększa swoją objętość.
Krok 5 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
5. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Krok 6 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
6. Po wyjęciu z piekarnika , obracamy ptysie na kratce, aby nie zaparowały i studzimy.
Krok 7 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
7. W mleku roztrzepujemy żółtka.
Krok 8 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
8. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier i mieszamy.
Krok 9 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
9. Otrzymaną masę stawiamy na ogniu i ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń. Studzimy.
Krok 10 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
10. Masło miksujemy na białą masę i nie przerywając dodajemy stopniowo po łyżce ugotowanego budyniu.
Krok 11 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
11. W drugim naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę.
Krok 12 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
12. Łączymy masę budyniową z ubitą śmietaną i dokładnie mieszamy.
Krok 13 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
13. Ptysie przekrawamy na połowy i wypełniamy kremem.
Krok 14 - Ptysie z kremem budyniowo-śmietankowym foto
14. Posypujemy wierzch cukrem pudrem.


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmariusz 19.02.2016 08:28
kawa na stole więc skosztowałoby się takiech ptysiów
Beatris 08.03.2014 12:37
Porywam jednego, pyszniutko wyglądają.
alaaa 06.03.2014 19:09
dawno nie robiłam piękne ptysie
Krystyna32 01.03.2014 07:46
pyszności !!!
Malinka 23.02.2014 21:28
Zapominam o diecie i wpraszam się na te przecudne ptysie :)
Róża1 20.02.2014 12:43
przepyszne !!!!!!!!
IwonaDD 19.02.2014 19:00
twoje ptysie skradły moje serce!
Konczi 18.02.2014 07:37
cudne ptysiunie, uwielbiam je :)
Alex_M 17.02.2014 12:07
bardzo chętnie bym zjadła takiego ptysiunia :)
Janina 17.02.2014 10:48
Pyszniutkie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat