Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 szt
mąka pszenna 1 szkl
woda 1 szkl
margaryna 1/2 kostki

Krem

ser żółty 4 szt
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyż
mleko 2 szkl
masło 1/2 kostki

Porada

Przygotowane ptysie można posypać cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem

Kroki postępowania

1
Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszając gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
Krok 1 - Ptysie z kremem foto
2
Do zimnego ciasta stopniową wbijamy jajka i całość dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Ptysie z kremem foto
3
Ciasto przekładamy do wyciskarki i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe placuszki. Pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy do momentu aż ciastka ładnie się zarumienią. Studzimy. Następnie dzielimy ptysie na dwie części.
Krok 3 - Ptysie z kremem foto
4
1 1/2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku mieszamy cukry, mąkę i żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gładki budyń. Studzimy. Budyń miksujemy z miękkim masłem. Kremem przekładamy ptysie.
Smacznego!
Krok 4 - Ptysie z kremem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 16.12.2014 11:17
wyglądają pysznie
Wacław 06.10.2014 10:36
pyszne nie tylko dla dzieci :-)
mirosława4 05.10.2014 14:50
dawno nie piekłam
Janina 05.10.2014 14:21
Fajne ciacho;)
adelajda 05.10.2014 14:21
Poczęstuję się jednym :))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak