Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ptysie z kremem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 i 1/5 Szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 5
proszek do pieczenia 1 szczypta
woda 1 szklanka
cukier waniliowy 2
Krem: 2 szklanki
śmietana kremówka 2 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: ptysie z kremem

W garnuszku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać mąkę i cały czas mieszać aż masa zacznie odstawać do ścianek. Lekko przestudzić dodać proszek do pieczenia i jajka. Ułożyć porcje ciasta na blaszce i piec ok. 30 minut. ciepłe rozciąć wzdłuż. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym dodać cukier puder do smaku oraz dowolne sezonowe owoce. Powstałą masą napełniać ptysie i przykrywać górą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 28.05.2012 19:12
mniam
adam1f 23.02.2012 00:07
dobre
iknbozka 08.11.2011 10:16
pycha
iknbozka 08.11.2011 10:16
pycha
sylwiachmiel 08.07.2010 11:44
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak