ptysie z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 i 1/5 Szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • jajko

    5
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • woda

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    2
  • Krem:

    2 szklanki
  • śmietana kremówka

    2 szklanki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnuszku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Dodać mąkę i cały czas mieszać aż masa zacznie odstawać do ścianek. Lekko przestudzić dodać proszek do pieczenia i jajka. Ułożyć porcje ciasta na blaszce i piec ok. 30 minut. ciepłe rozciąć wzdłuż. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym dodać cukier puder do smaku oraz dowolne sezonowe owoce. Powstałą masą napełniać ptysie i przykrywać górą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli82 28.05.2012 19:12
mniam
adam1f 23.02.2012 00:07
dobre
iknbozka 08.11.2011 10:16
pycha
iknbozka 08.11.2011 10:16
pycha
sylwiachmiel 08.07.2010 11:44
pysznosci

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat