Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pięknie się prezentują, do tego pyszna chrupiąca cynamonowa kruszonka, mus jabłkowy z nutą cynamonu i bita śmietana.. Polecam nie tylko na święta.

Składniki:

Cynamonowa kruszonka:

cukier drobny 80 g
masło 82% 80 g
mąka pszenna 80 g
cynamon Prymat 3 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Ptysie:

woda 250 ml
masło 82% 80 g
mąka pszenna 180 g
jajko 4 szt.
sól 1 szczypta

Mus jabłkowy:

jabłka kwaśne 6 szt.
cukier drobny 2 łyżeczki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 2 łyżeczki
cytryna 1 ćwiartka

Dodatkowo:

śmietanka 36% 800 g
cukier puder 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną

.

1

Kruszonka:
W pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 4 mm. Następnie chłodzimy w zamrażalce.

Krok 1 - Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną foto
2

Ciasto parzone:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć, wsypujemy przesianą mąkę.
Zmniejszamy ogień, żeby się nie przypaliło i ucieramy szybko i staranie drewnianą łyżką rozbijając grudki mąki do momentu, aż będzie gładkie, lśniące szkliste i odchodziło od ścianek. Odstawiamy na bok, żeby trochę schłodzić.
Kiedy ciasto jest delikatnie ostudzone, dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy, następnie dodajemy kolejne jajko, ciągle mieszając dodajemy kolejne jajka, aż uzyskamy jednolitą gładką masę.

Krok 2 - Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną foto
3

Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła. Ja odrysowałam koła o średnicy około 5 cm. Następnie papier przekręcamy na drugą stronę. Masę przekładamy do worka cukierniczego, wyciskamy ptysie.
Z kruchego ciasta wycinamy koła o takiej samej średnicy co ptysie, układamy na wierzchu ptysi.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, pieczemy 10 min, następnie zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze 15 min. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 5 min. Następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Wystudzone ptysie przekrajamy na pół.

Krok 3 - Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną foto
4

Mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, cynamon (można skropić cytryną), dusimy wszystko do miękkości i odparowania soku. Następnie miksujemy za pomocą blendera na gładka masę. Studzimy. Kiedy mus ostygnie przekładamy na spód ptysiów.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski i ubijamy, w trakcje ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gładkiego, sztywnego kremu. Następnie masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką, wyciskamy na mus jabłkowy i przykrywamy górą.

Krok 4 - Ptysie z cynamonową kruszonką, musem jabłkowym i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak