PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MASA PTYSIOWA

  • masło lub margaryna

    125 g
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • jajko

    4 szt

KREM

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • serek mascarpone

    200 g

Lista składników

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Szklankę wody przelewamy do garnka. Dodajemy masło i gotujemy.
Krok 2 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Do gotującej się wody z masłem dodajemy przesianą przez sito mąkę.
Krok 3 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Mieszamy energicznie do momentu powstania jednolitej masy.
Krok 4 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek garnka, odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 5 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Wystudzone ciasto miksujemy z jajkami.
Krok 6 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Masę ptysiową przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nie zapominając od odstępach.
Krok 7 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.
Krok 8 - PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I SERKIEM MASCARPONE foto
Kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone. Przekrojone na pół ptysie nadziewamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 04.11.2015 00:02
Są na pewno bardzo dobre.
Henryka2 02.11.2015 20:54
Jak ja lubię ptysie! A te są wyjątkowo apetyczne.
marcia7 02.11.2015 17:40
nie ma jak puszyste ptysie
ania2610 02.11.2015 15:43
z przyjemnością zjadłabym takiego ptysia:)
Asik32 02.11.2015 15:24
dawno ptysi nie jadłam a te wyglądają smakowicie.
Stenka 02.11.2015 14:46
Ładne i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat