Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z bitą śmietaną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam ptysie z bitą śmietaną. Bałam się zabrać za ciasto ptysiowe, myślałam że jest bardzo trudne, ale się myliłam, jest to łatwiejsze jak myślałam i powiem że nie ma się co bać. Moje pierwsze ptysie może wyszły nie najlepiej ale bardzo smacznie.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 400 gramów
woda 500 mililitrów
masło 200 gramów
jajko 6 sztuk
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

śmietana kremówka 600 mililitrów
cukier puder 3 duże łyż.
śmietan fix 3 opakowania
cukier puder do posypania 3 duże łyż.

Porada

Rada; (jeżeli lubimy mocniej sztywną śmietanę to na koniec możemy dodać rozpuszczoną letnią żelatynę), ptysie możemy nadziewać masą budyniową lub ulubionym kremem itp, jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - kremów.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną

W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym, że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).
Przygotowujemy śmietanę:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietanę fix.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.

Zamiast rękawa cukierniczego lub szprycy ciasto możemy nakładać dwoma średnimi łyżkami, jest łatwiej.
Ja przygotowałam ptysie i mini ptysie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 20:29
Dobre.
Bożena Matuszczyk 05.02.2019 22:11
Dziewczyny dziękuję i częstujcie się do woli.Pozdrawiam.;)
ben-ka 05.02.2019 20:03
śliczne ptysie Ci wyszły :)
bietka 05.02.2019 12:39
Uwielbiam ptysie i porywam dwa od razu : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak