Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z bitą śmietaną
W garnku o grubszym dnie gotujemy wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli.
Gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy mikserem do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek.
Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wbijamy po jednym jajku, dokładnie miksujemy i wbijamy kolejne, pamiętając o tym, że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką.
Następnie wyciskamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut.
Jeżeli chcemy mini ptysie wyciskamy porcje ciasta w wielkości dużego orzecha włoskiego, (pamiętajmy o odstępach pomiędzy porcjami ciasta).
Przygotowujemy śmietanę:
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem.
Pod koniec dodajemy śmietanę fix.
Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast rękawa cukierniczego lub szprycy ciasto możemy nakładać dwoma średnimi łyżkami, jest łatwiej.
Ja przygotowałam ptysie i mini ptysie.