Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie - przepis na ciasto

5.0
(90)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na ciasto do ptysiów. Ciasto parzone jest bardzo proste do przygotowania, a przy tym lekkie - idealnie nadaje się do nadziewania, np. bitą śmietaną. Z tego przepisu można również przygotować eklerki i karpatkę. 

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie - przepis na ciasto

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę.
Krok 1 - Ptysie - przepis na ciasto foto
2

Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mąkę i nadal gotujemy.

Krok 2 - Ptysie - przepis na ciasto foto
3

Dokładnie mieszamy, aby rozmieszać wszystkie grudki. Ciasto jest dobre, jeśli odchodzi od ścianek naczynia. Wtedy zdejmujemy z ognia i chłodzimy.

Krok 3 - Ptysie - przepis na ciasto foto
4
Do zimnego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 4 - Ptysie - przepis na ciasto foto
5

Gotowe ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i formułujemy ptysie. Pieczemy w temperaturze 220°C około 25 minut.

Krok 5 - Ptysie - przepis na ciasto foto
6

Gotowe do przekładania ptysie :) Smacznego!

Krok 6 - Ptysie - przepis na ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 17.02.2014 08:58
wyszły idealne!
Malinka 14.02.2014 21:55
Super wyszły, są śliczne :)
IwonaKa 13.02.2014 21:17
wieki nie jadłam,chyba skorzystam z przepisu i zrobię
Róża1 01.02.2014 18:43
ale fajne Ci wyszły :-)
ewelinapac 01.02.2014 17:23
małe zgrabne i na pewno pyszne
treonina 01.02.2014 17:23
fajny przepis
ada.la 01.02.2014 17:20
fajne ciasteczka
Milka100 01.02.2014 16:55
dobre ciasto lubię je wykorzystywać do pieczenia
Agata3 01.02.2014 16:18
świetne ciasto :)
DorotaZ 01.02.2014 16:00
Z tego ciasta można również upiec karpatkę, groszek ptysiowy i eklerki.
natalia.doradca 01.02.2014 15:52
Świetne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak