Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie od Hamrocyka
Kroki postępowania
z 500 ml mleka odlać pół szklanki , resztę zagotować .Do odlanego dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy i żółtko.
Wlać budyń do gotującego się mleka , mieszać do momentu aż zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.
W garnku zagotować wodę z margaryną , gdy się rozpuści dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz sól.Mieszać do momentu aż znikną grudki a ciasto przestanie się kleić (ma się zrobić gęsta konsystencja odchodząca od ścianek rondelka). Zostawić do wystudzenia.
margaryne utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać budyń do utartej margaryny . Ucierać na puszystą masę.
Ciasto:
Do zimnego ciasto wbijać kolejno jajka miksując na jednolitą masę.
Następnie szprycą lub łyżką , na wyłożoną formę papierem do pieczenia nakładać ciasto formując małe placuszki ,
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.Upieczone zostawić do wystygnięcia.