Ptysie od Hamrocyka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    500 ml
  • margaryna

    250 gram
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • cukier puder

    250 gram
  • mąka

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 op.
  • ciasto parzone

  • woda

    125 ml
  • margaryna

    125 gram
  • jajko

    4 szt.
  • mąka

    250 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ptysie od Hamrocyka foto
Krem:
z 500 ml mleka odlać pół szklanki , resztę zagotować .Do odlanego dodać mąkę zwykłą i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy i żółtko.
Wlać budyń do gotującego się mleka , mieszać do momentu aż zgęstnieje. Pozostawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Ptysie od Hamrocyka foto
ciasto parzone:
W garnku zagotować wodę z margaryną , gdy się rozpuści dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz sól.Mieszać do momentu aż znikną grudki a ciasto przestanie się kleić (ma się zrobić gęsta konsystencja odchodząca od ścianek rondelka). Zostawić do wystudzenia.
Krok 3 - Ptysie od Hamrocyka foto
Krem:
margaryne utrzeć z cukrem pudrem i po łyżce dodawać budyń do utartej margaryny . Ucierać na puszystą masę.
Ciasto:
Do zimnego ciasto wbijać kolejno jajka miksując na jednolitą masę.
Następnie szprycą lub łyżką , na wyłożoną formę papierem do pieczenia nakładać ciasto formując małe placuszki ,
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.Upieczone zostawić do wystygnięcia.
Krok 4 - Ptysie od Hamrocyka foto
Upieczone placuszki łączyć ze sobą za pomocą kremu na koniec posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
EWI 11.10.2013 10:49
cudowne słodkości
Jusiaa 26.09.2013 17:53
Smaczne :)
tatiana2 26.09.2013 12:32
uwielbiam domowe ptyśki :)
monisia1977 26.09.2013 07:47
super wyglądają
Karolcia12 25.09.2013 21:00
cudne ptysie, aż by się chciało wszystkie zagarnąć dla siebie
Małgorzata9 25.09.2013 20:49
pysznie wyglądają
everay 25.09.2013 20:48
apetycznie wyglądają:)
AnielskaSlodycz 25.09.2013 20:45
świetnie wyglądają :) mniaaam
Czarnula87 25.09.2013 20:37
pyszności :) zawsze chetnie zjem
rafał5 25.09.2013 20:22
fajnie i smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat