Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PTYSIE

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
kostka margaryny 0,5 kostki
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyzka
sładniki na masę: poniżej
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna (łyżki) 2
mleko 0,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1
masło 0,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: PTYSIE

Wodę z margaryną zagotować i wsypać mąkę. Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Dodać proszek. Wylać na blachę i upiec ciasto. Przeciąć na pól po upieczeniu.

Masa:
Do 0,5 szklanki mleka wsypać obie mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gorącego dodać mąkę. Do ostudzonej masy dodać masło i masę.

Przełożyć kremem ciasto i pokroić na kawałki ptysiowe,

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 15.10.2010 15:23
wszystkie misie lubią ptysie
IZABELA29 29.08.2010 09:31
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak