Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
woda
1 szklanka -
mąka
1 szklanka -
kostka margaryny
0,5 kostki -
jajko
4 -
proszek do pieczenia
1 łyzka -
sładniki na masę:
poniżej -
mąka ziemniaczana
2 łyżki -
mąka pszenna (łyżki)
2 -
mleko
0,5 szklanki -
cukier
0,5 szklanki -
cukier waniliowy
1 -
masło
0,5 kostki
Przepis i sposób przygotowania PTYSIE
Masa:
Do 0,5 szklanki mleka wsypać obie mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gorącego dodać mąkę. Do ostudzonej masy dodać masło i masę.
Przełożyć kremem ciasto i pokroić na kawałki ptysiowe,
Komentarze (2)