PTYSIE

PTYSIE

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • kostka margaryny

    0,5 kostki
  • jajko

    4
  • proszek do pieczenia

    1 łyzka
  • sładniki na masę:

    poniżej
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna (łyżki)

    2
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1
  • masło

    0,5 kostki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania PTYSIE

Wodę z margaryną zagotować i wsypać mąkę. Do ostudzonej masy wbijać po jednym jajku i ucierać. Dodać proszek. Wylać na blachę i upiec ciasto. Przeciąć na pól po upieczeniu.

Masa:
Do 0,5 szklanki mleka wsypać obie mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i do gorącego dodać mąkę. Do ostudzonej masy dodać masło i masę.

Przełożyć kremem ciasto i pokroić na kawałki ptysiowe,

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Krzysztof42 15.10.2010 15:23
wszystkie misie lubią ptysie
IZABELA29 29.08.2010 09:31
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat