Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 1/4 litra
masło 65 gram
mąka pszenna 150 gram
jajko 3 sztuki
sól do smaku

Porada

Można jeść same lub z bitą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli do smaku.
Zmniejszyć ogień i wsypać całą mąkę.
Ucierać tak długo drewnianą łyżką na średnim ogniu, aż masa będzie odstawać od brzegów.
Zestawić z ognia i wbijać po jednym jajku dokładnie ucierając przed dodaniem kolejnego.
Układać na blaszce w dużych odległościach od siebie.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 30-40 minut, nie otwierając piekarnika w tym czasie.
Przekrajać gdy są gorące. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 07.11.2016 13:55
Pychotki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak