Ptasie mleczko z galaretką i owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka brzoskwiniowa

    1 opakowanie
  • galaretka agrestowa

    1 opakowanie
  • śmietana 18 proc

    500 ml
  • mleko

    1 szkl.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • cukier puder

    1/2 szkl.
  • czarna porzeczka

  • poziomki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając do ich przygotowania nieco mniej wody - po 400 ml.

Mleko zagotowujemy, dodajemy żelatynę oraz cukier puder i dokładnie mieszamy, tak by nie powstały nam grudki. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie łączymy ze śmietaną.

Na dno szklaneczek wsypujemy czarną porzeczkę i wlewamy tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Gdy pierwsza warstwa deseru zastygnie, wlewamy masę śmietanową i ponownie odstawiamy do lodówki do zastygnięcia masy.

Gdy masa śmietanowa zastygnie, wykładamy na nią poziomki i wlewamy galaretkę agrestową i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Gotowy deser przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorrota 31.01.2014 15:59
świetny deser:) zamiast warstwy śmietanowej, ja daję jogurt naturalny - mniej kaloryczne;)
EwelinkA_93 07.12.2013 11:01
wygląda rewelacyjnie :-)
Renataj 24.07.2013 21:38
Rewelacyjnie się prezentuje
KasiaK90 24.07.2013 21:21
lubię takie deserki
mufinka79 24.07.2013 19:35
Dziękuję wszystkim za wspaniałe komentarze :)
Stenka 24.07.2013 08:17
apetycznie wygląda
dwa pokoje z kuchnią 24.07.2013 07:57
super się prezentują, takie uwięzione owoce
Mniam 23.07.2013 22:40
Bardzo elegancko podane.
Małgorzata9 23.07.2013 21:51
wygląda obłędnie
marta19 23.07.2013 21:37
bardzo ładnie to wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat