Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
olej 4 łyżki
mąka 1 szkl
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
ocet 1/2 łyżki

Ptasie mleczko

mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
galaretka agrestowa 2 op

Dodatkowo

herbata czarna 200 ml
brzoskwinie w puszce 1 puszka
galaretka czerwona 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko z brzoskwiniami i nutą herbacianą

1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam naparem herbacianym.
2. Ptasie mleczko: Galaretki zielone rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam tężejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 18.05.2015 14:33
fajne ciasto.
Ewelina1991 18.05.2015 08:18
pyszne ciasto
Krystyna32 18.05.2015 07:32
ale pyszności :)
Anna169Hosz 18.05.2015 07:23
Na pewno pyszny placek.
as28 17.05.2015 22:02
palce lizać
agnieszka214 17.05.2015 21:42
Fajny i smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak