"Ptasie mleczko" z brzoskwiniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania

masa

  • galaretka brzoskwiniowa

    3 szt
  • serek homogenizowany

    600 g brzoskwiniowego
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt

Dodatkowo

  • galaretka truskawkowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie żółtka i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i budyniami, dodajemy stopniowo do masy i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach.

2. Masa: galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Gdy galaretki zaczną tężeć wymieszać je z serkami i brzoskwiniami. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 l wrzątku.

3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę brzoskwiniową i wstawić do lodówki, żeby zastygła. Następnie polać galaretką truskawkową i znów schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 10.11.2015 19:33
Super ciasto.
monikaT83 10.09.2015 08:48
ja też się wpraszam:)
bietka 09.09.2015 18:06
smaczne ciacho :)
cukiereczek 09.09.2015 17:20
takie ciasto ja ja chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat