Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasie Mleczko Na Biszkopcie z Galaretką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 1/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
cukier 3/4 szkl
woda 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śnieżka 1 opak.
mleko 200 ml
galaretka czerwona 1 szt.
galaretka zielona 1 szt.
galaretka żółta 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie Mleczko Na Biszkopcie z Galaretką

Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełożyć do blachy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu nasączyć biszkopt wodą z cytryną (ok. 1/2 szklanki).

Masa:
Zieloną i czerwoną garetkę przygotować wedłóg wskazówek na opakowaniu i rozlać do kwadratowych pojemników. Pozostawić do stężenia i pokroić w kostkę. Kawałki galaretek poukładać na wcześniej przygotowanym biszkopcie. Część ich odłożyć na bok.
Następnie przygotować Ptasie Mleczko. Jedną żółtą galaretkę przygotować z połowy wody podanej na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Na zimnym mleku ubić śnieżkę. Ciągle miksując dodać lekko tężejącą żółtą galaretkę.


Tak przygotowaną masę wylać na nasączony biszkopt i galaretki.
Następnie na masę poukładać pozostałe czerwone i zielone galaretki, lekko je powciskać.
Wstawić do lodówki aby wszystko stężało.
W między czasie przygotować drugą zółtą galaretkę wedłóg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka będzie zimna, wyciągnąć ciasto z lodówki i poukładać na nim dowolne owoce. Wszystko zalać tężejącą żółta galaretką i ponownie wstawić do lodówki na ok 1h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 20.12.2012 00:32
po zjedzeniu takiego rewelacyjnego ciasta to cały dzień pełen słodyczy,super
Babeczka 19.12.2012 12:08
świetne
Paolcia 19.12.2012 11:12
oooooo ciekawy przepis
Patrycja25 19.12.2012 10:26
pycha
cooleczka 19.12.2012 10:16
zapowiada się świetnie
V_kuchareczka 19.12.2012 10:13
wygląda apetycznie
agnieszka214 19.12.2012 09:08
slinka cieknie
ewka1978 19.12.2012 08:42
śliczne
Rafał10 19.12.2012 08:40
bardzo smaczne :) MNIAM
monisia1977 19.12.2012 06:57
pycha
miroslawa 19.12.2012 06:34
piękne ciacho
Noruas 19.12.2012 02:41
apetyczne ciacho, a dodane o takiej porze, że dieta każdego użzaytkownika jest zagrożona :) oj zgłodniałam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak