Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie Mleczko Na Biszkopcie z Galaretką
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek). Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełożyć do blachy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.
Po wystudzeniu nasączyć biszkopt wodą z cytryną (ok. 1/2 szklanki).
Masa:
Zieloną i czerwoną garetkę przygotować wedłóg wskazówek na opakowaniu i rozlać do kwadratowych pojemników. Pozostawić do stężenia i pokroić w kostkę. Kawałki galaretek poukładać na wcześniej przygotowanym biszkopcie. Część ich odłożyć na bok.
Następnie przygotować Ptasie Mleczko. Jedną żółtą galaretkę przygotować z połowy wody podanej na opakowaniu i odstawić do wystudzenia. Na zimnym mleku ubić śnieżkę. Ciągle miksując dodać lekko tężejącą żółtą galaretkę.
Tak przygotowaną masę wylać na nasączony biszkopt i galaretki.
Następnie na masę poukładać pozostałe czerwone i zielone galaretki, lekko je powciskać.
Wstawić do lodówki aby wszystko stężało.
W między czasie przygotować drugą zółtą galaretkę wedłóg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka będzie zimna, wyciągnąć ciasto z lodówki i poukładać na nim dowolne owoce. Wszystko zalać tężejącą żółta galaretką i ponownie wstawić do lodówki na ok 1h.