Przepis i sposób przygotowania na: Ptasie mleczko na biszkopcie
- 4 jajka
- 4 łyżki wody
- 200 g cukru
- 170 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu. Śmietanę ubić i połączyć z zimną galaretką, dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia.
Biszkopt: Do białek dodać wodę i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając wsypać cukier i dodać żółtka. Następnie dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej blachy i piec w 180 stopniach około 25 minut.
Na gotowy i ostudzony biszkopt wylać tężejące ptasie mleczko i włożyć placek do lodówki do całkowitego stężenia się masy.