Ptasie mleczko na biszkopcie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Pianka:

  • mleko skondensowane

    500 mililitrów
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie

Dodatkowe:

  • galaretka truskawkowa

    2 opakowania
  • ananas w puszce

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT: Białka z jajek ubić na sztywną pianę, następnie dodać do nich cukier i ubić na gładką i gęstą pianę. Dodać żółtka i mieszać na małych obrotach miksera. Później wmieszać łyżką mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę i piec 25 minut w 180 stopni.

PIANKA: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. Gdy już zacznie tężeć ubić mleko. Następnie dodać do niego lekko tężejącą galaretkę. Wymieszać mikserem i wylać na biszkopt. Dać do lodówki na ok. 10 minut, wyjąć i dać na niego wg uznania ananasy. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Przygotować galaretkę jak podano na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia, gdy lekko będzie tężeć wylać na placek. Włożyć do lodówki na godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 09.08.2012 22:24
moja mała by się ucieszyła z takiego ciasta
mirosława4 25.12.2011 12:03
mniam
malaczarna23 28.10.2011 08:25
lubie
tomek18 28.10.2011 07:56
bardzo lubie ptasie mleczko:)
Justyna Jussstiii 26.10.2011 10:11
super
gosia47-47 25.10.2011 06:58
mam na to ochotę :D
mikrusiak 24.10.2011 16:15
fajne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat