Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukier puder
390 g -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki -
kakao
2 łyżki -
pestki dyni
prażone zmielone 2-3 łyżki -
sok z cytryny
do smaku -
aromat rumowy
-
porzeczki czerwone
Przepis i sposób przygotowania Ptasie mleczko
Kroki postępowania

Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.
Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.

Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.

Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.
Komentarze (10)