Ptasie mleczko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    390 g
  • żelatyna

    2 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • pestki dyni

    prażone zmielone 2-3 łyżki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • aromat rumowy

  • porzeczki czerwone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ptasie mleczko foto
2 łyżki żelatyny namoczyć w takiej ilości zimnej przegotowanej wody, aby ją przykryła.

Gdy napęcznieje dolać przegotowaną gorącą wodę, tak aby uzyskać pół szklanki płynu.
Jajka dokładnie umyć i na 1 minutę zalać gorącą wodą.
Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zapach rumowy.
Krok 2 - Ptasie mleczko foto
Łyżkę białek wymieszać z ostudzoną, ale płynną żelatyną, dokładnie wymieszać i wlać do białek. Masę podzielić na trzy części.

Do pierwszej dodać zmielone pestki dyni, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej dodać sok z cytryny.
Krok 3 - Ptasie mleczko foto
Tortownicę 22-25 cm wyłożyć folią ( nie jest to konieczne, można lekko posmarować masłem ) i wkładać warstwy poszczególnych części. Wstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch można polać gorzką polewą czekoladową. Podawać z kwaskowymi czerwonymi porzeczkami, lub musem z tych porzeczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 28.06.2017 18:59
wow super pomysł
jan_mag 27.06.2017 13:00
super ciacho
Ola1984 27.06.2017 12:51
Bajecznie wygląda :)
katarzynka455 27.06.2017 09:53
widzę dla poprzedniczki Krysi też:)
katarzynka455 27.06.2017 09:52
pyszności:)
Krystyna32 27.06.2017 07:39
pyszności :)
Franciszek 27.06.2017 00:21
dobre do kawy
Mniam 26.06.2017 23:28
Super puszyste :)
Bożena Matuszczyk 26.06.2017 22:57
Wspaniałe ciastko;)
halina17 26.06.2017 22:33
Dobre ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat