Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptasia pianka=pomysł na domowe czekoladki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
cukier 300 gram
woda 120 ml
sok z cytryny 1/2 sztuki
masło 50 gram
czekolada 250 gram
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ptasia pianka=pomysł na domowe czekoladki

Kroki postępowania

1
W 80-100 ml. gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.250 gram cukru wraz z wodą nastawiamy w garnuszku do gotowania. Mieszamy tylko do rozpuszczenia.Syrop ogrzewamy do temperatury ok 121-125ºC- jeśli nie mamy termometra cukierniczego sprawdzamy kiedy syrop(nabierając odrobinę na łyżeczkę) osiągnie punkt 'hard ball' (kiedy syrop zetkniemy z zimną wodą otrzymamy "twardą kulkę"). W tym momencie ściągamy z palnika.
W czasie gotowania syropu- a nawet chwilę wcześniej, ubijamy białka, dodając pod koniec pozostałą ilość cukru. Do ubitej piany wlewamy gorący syrop-nie studzimy go!!i cały czas miksujemy. Dodajemy następnie sok, wanilię, oraz żelatynę i mieszamy. Na koniec dodajemy miękkie masło i na zmniejszonych obrotach chwilę miksujemy. Gotową masę wykładamy na blaszkę- jak pianka ma być wyższa to do mniejszej jeśli standardowej wysokości to wystarczy na dużą blachę.
Krok 1 - Ptasia pianka=pomysł na domowe czekoladki foto
2
Gdy pianka będzie zupełnie zestalona kroimy ją ostrym nożem (można go rozgrzać i natłuścić) na dowolnej wielkości kawałki i zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Ja użyłam czekolady w pastylkach, podgrzałam ją i maczałam w niej pianki. Możecie też użyć tradycyjnej czekolady- wysokiej jakości i rozpuścić nad parą wodną, ale tak aby nie dostała się do niej woda.
*do czekolady można dodać ok.3 łyżki oleju i dokładnie wymieszać- łatwiej będzie nam obtaczać pianki.
Krok 2 - Ptasia pianka=pomysł na domowe czekoladki foto
3
*zamiast żelatyny możemy też użyć galaretki smakowej rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości wody. Warstwę pianki możemy też wylać np. na biszkopt i zalać np. galaretką:)
Krok 3 - Ptasia pianka=pomysł na domowe czekoladki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 25.04.2013 18:19
Super, przepis ląduje do mnie :)
IwonaDD 24.04.2013 09:22
no coś wspaniałego - komplementy!
smerfetka79 23.04.2013 19:20
przepraszam zapomniałam o żelatynie- bierzemy ok.15-20 gram i rozpuszczamy w minimalnej ilości wody.
Ela6 23.04.2013 12:23
Mniam :)) Świetne :)
w mojej kuchni 23.04.2013 10:47
smakowite czekoladki
wyattearp 23.04.2013 10:33
SUPER ,POPROSZĘ !!!!!!!!!!
Pomocnik 23.04.2013 10:13
rewelacyjne
Beatris 23.04.2013 10:05
Pianki bardzo smakowite. Mam tylko malutkie pytanko: ile należy użyć żelatyny?
muffina 23.04.2013 09:27
o jaa dla mnie wygrałaś dzisiejszy dzień tym przepisem;)) SUPER;D ale widze tam ktoś paluchem podebrał ktoś nie mógł się doczekać;p
dwa pokoje z kuchnią 23.04.2013 09:25
fajny przepis,
wiola333 23.04.2013 09:03
bardzo ciekawy przepis
Rafał3 23.04.2013 08:20
smak i wygląd wyśmienity
Boska_Agatka 23.04.2013 08:18
mniam mniam lubię
Agnieszka-87-25 23.04.2013 08:18
fajny przepis!
iwi 23.04.2013 08:08
Pyszne słodkości
Magiczna_Kuchnia 23.04.2013 00:23
sympatyczny przepis
Bernadeta1 23.04.2013 00:21
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak