Pszenny śniadaniowy chlebek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • drożdże

    2 dkg
  • mleko

    1 szklanka letnie
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 i 1/2 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka stopione
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier.Nie mieszać -odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski wymieszać z solą, oliwą i rozczynem.Dokładnie wyrobić gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę czasu przykryte czystą ściereczką aby wyrosło.Z ciasta uformować bochenek chleba i przełożyć do blaszki(małe korytko)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej dodatkowo oliwą.Na bochenku zrobić wzdłuż nacięcie ostrym nożem i zostawić do wyrośnięcia no około pół godziny.Piec przez ok. jedną godzinę w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia można spryskać zimną wodą ,wtedy uzyskamy chrupiącą skórkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 23.05.2012 21:11
wspaniały
smakowita 20.02.2012 21:06
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Andzia1977 15.02.2012 19:40
spróbuję
Smakosz6 08.11.2011 12:09
mniam
Smakosz6 08.11.2011 12:09
mniam
Sarenka 03.11.2011 09:37
swojski - najlepszy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat